Диана Лозанова

Диана Лозанова

Актриса

Диана Лозанова е родена в Пловдив, където завършва Специалното училище за театрални и екранни изкуства.
Работейки в Пловдивската телевизия, завършва и Националната школа за художествени ръководители на самодейни групи със специалност сатирична режисура. През 1987 става част от актьорския състав на Вариететния театър. Оттогава до напускането си през 1994 участва в 19 спектакъла. Изиграва запомнящи се роли в “Бизнес” с реж. Вили Цанков, “SOS” с реж. проф. Атанас Михайлов, “Кланица” с реж. Димитър Стоянов, “Подземният” с реж. Рада Абрашева.
От 1996 живее и работи в Торонто. Завършва Специални ефекти и грим за филми и започва работа във филмовата индустрия. От 2010 г е член на Алианса на Канадските филмови, телевизионни и радио артисти АКТРА и продължава с актьорската си професия.

Мила Кацарова

Мила Кацарова

Актриса

← Към всички лица

Мила Кацарова е родена в Благоевград. Играе в театрите в Търговище, Ловеч и Видин. През 1976 г. става част от екипа на Драматичен театър – Габрово. Във Вариететния театър гастролира за първи път през 1986 г. по покана на Николай Николаев, за постановката “София, само София”. Играе и в Куклен театър – Габрово.

Пиеси

София, само София
Бизнес
Скок в леглото
Не ме докосвай без любов
Соната за г-н Панайот, балет и оркестър
Чими Джими Чами Джоми
Между небето и земята
1001 представления
Мю-мю кабаре

Костадинка Шошева

Костадинка (Дина) Шошева

Актриса

Костадинка (Дина) Шошева е българска актриса. През 1984 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Сашо Стоянов. Започва кариерата си в Драматичен театър Търговище. Играе в ЕСВТ – Габрово в периода 1994 – 1996 г., след което продължава в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

През септември 2005 г. излиза от печат стихосбирката й „Лиричен двуглас“ съвместно с Румен Януаров.

Интервю

Теодор Елмазов

Теодор Елмазов

Актьор

Теодор Елмазов е роден на 7.7.1960 г. в град Варна. Завършва през 1987 г. ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на доцент Богдан Сърчаджиев. Работи в ЕСВТ – Габрово до 1993 г., след което и в театрите в Димитровград и Сливен. През 1995 г. започва да играе в Народния театър „Иван Вазов“. От юли 2019 е в трупата на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“. 

Снима се и в игрални филми: All Inclusive (2020), Полицаите от края на града (2018), Летовници (2016), Столичани в повече (2013) ,Седем часа разлика (2011) Английският съсед (2010), реж. Дочо Боджаков, Хъшове (2009) реж. Александър Морфов, А днес накъде? (2007), реж. Рангел Вълчанов.

Една от най-запомнящите се роли на Тео Елмазов в ЕСВТ е на Дългия в “Архангелите не играят флипер” по Дарио Фо, постановка на Андрей Аврамов.

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата
Интервю

Пламен Пеев

Пламен Пеев

Актьор

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Пламен Пеев е роден на 16 май 1958 година в град Хасково. През 1987 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Богдан Сърчаджиев. Работи в куклените театри в Хасково и Благоевград още преди да се дипломира като професионален актьор.

След завършване на образованието си започва работа по покана на режисьора Вили Цанков в ЕСВТ в Габрово, а по-късно и в Драматичния театър “Апостол Карамитев” в Димитровград. Работи един театрален сезон в Драматичния театър в Сливен и през 1993 година по покана на режисьора Александър Морфов започва да играе на сцената на Народния театър “Иван Вазов”. Участва и в телевизионни филми като „Огледалната стая” и „Къщата на думите”.

Къци Вапцаров

Къци Вапцаров

Актьор

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата

Кръстю Георгиев Вапцаров е роден на 25 юли 1963 г. в Русе. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Атанас Илков. Своята телевизионна кариера започва с развлекателното предаване на БНТ „Супершоу Невада“. През 1994 година започва да води шоуто „Риск печели, риск губи“.

През 2008 г. се дипломира като филмов режисьор в НАТФИЗ. Филмът му „Добре дошли на Земята“ е номиниран на 12-ия София Филм Фест, както и на „Послание към човека“ в Санкт Петербург, Русия, Beverly Hills Film Festival в САЩ, „World of Comedy Film Festival“ в Торонто, Канада, „San Luis Obispo Film Festival“, САЩ, а и на фестивала „Philadelphia Independent Film Festival“, където печели първа награда в категорията „Най-добър късометражен филм“.

“Tази ми любов към шоуто ми помогна да отида по разпределение не в куклен театър, а в Сатирично-вариететния театър в Габрово. И там беше едно непрекъснато шоу, млад и амбициозен екип, публиката много ни обичаше и нямаше билети 3 месеца напред. Навремето да уредиш на някой билет за театър си беше голяма услуга.

Спомням си като играехме “Подземният” на Христо Бойчев, беше точно преди да свалят Тодор Живков, и публиката беше като наелектризирана, жадна да чуе нещо по-така и ни аплодираше на почти всяка реплика.“ (източник: rozali.com)

Нона Йотова

Нона Йотова

Актриса

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата

Нона Йотова е българска актриса и музикална изпълнителка. Родена е на 25 октомври 1966 г. Баща ѝ е писателят Кръстьо Кръстев, баба ѝ е народна певица, а двамата братя на майка ѝ са тромпетист и перкусионист. През 1991 г. завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Елка Михайлова. 

Заедно с режисьора Николай Георгиев основава Първия български женски театър. Дебютната ѝ роля в него е на Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка. Благодарение на тази роля през 1992 г. Йотова получава покана от Театър „Българска армия“. Тя играе и в театър „Възраждане“, в Свободен театър и в Театър 199. Участва във филмите: „La Donna E Mobile“ на Нидал Алгафари и „Емигранти“ на Ивайло Христов.

Нона Йотова композира и изпълнява авторска музика. Издава пет албума: „Омана“ (1993), изцяло акустичните „Нона“ (1997), „Не завиждам“ (2001), „Terra Incognita“ (2003) и „Преоткриване“ (2004).

Дебюта си като актриса в ЕСВТ Нона прави през 1986 г. в пиесите “Снежанка и седемте актьора” и Червени рози”. Десет години по-късно тя се завръща в театъра с шоуто “Мокър Мъж” и с ролята на Сирано в “Грозният, красивият, обожаваната” на режисьора Николай Георгиев.

Йордан Желязков

Йордан Желязков

Актьор

Йордан Желязков е роден на 21 юли 1950 г. в София. Въпреки влечението си към музиката, по настояване на баща си след завършването на гимназията записва строително инженерство във ВИАС. Година по-късно кандидатства във ВИТИЗ и е приет в две специалности – куклено и актьорско майсторство. Избира втората и завършва с отличие класа на проф. Севелина Гьорова. 

Отива по разпределение във Врачанския театър, ръководен по това време от Иван Кондов, и изпълнява няколко главни роли, получава награда за най-добър млад актьор. През 1984 г. е назначен в театър София, където играе в голяма част от репертоара. През 1987-1988 г. го изпращат на гастрол във Вариететния театър в Габрово с художествен ръководител Вили Цанков. Участва в мюзикъла „Божествена комедия“ на Исидор Щок и в рок операта „Приказки“ на Йожен Йонеско в главната роля, за която получава отличие за най-добра мъжка роля. 

След завръщането си в театър София отново влиза в репертоарните пиеси. През 1996 г. по семейни причини напуска театъра и заминава за Лондон. Умира през 2003 г., оставяйки лични записки, публикувани от Иван Гранитски в стихосбирката „Изповед“ с предговор от Стефан Цанев.

Николай Ишков

Николай Ишков

Актьор

Снимка: личен архив

Николай Ишков е роден на 27 февруари 1962 г. в гр. Варна. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1987 г. в класа на доц. Богдан Сърчаджиев със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“. Между 1987 и 1989 г. е актьор във Вариететния театър в Габрово и работи с режисьора Вили Цанков. 

От 1990 г. е продуцент, лицензиран към Националния филмов център. През 1992 г. продуцира два филма в Колумбия: „Макондо или дървото на живота“ – посветен на живота и творчеството на писателя Габриел Гарсия Маркес„ и Произхода“ – филм за проблемите на индианското население. През 1993 г. съвместно с партньори от Испания, Колумбия и Великобритания заснема филм за световноизвестния художник и скулптор Фернандо Ботеро.

Същата година става учредител и председател на Фондация „Авансцена“, която поставя началото на създаване на световен театрален портфейл от нови произведения с цел репертоарното и художествено подпомагане на българските театрални трупи.

През 1993 г. продуцира, като първи български независим продуцент, спектакъла „Дон Кихот“, с режисьор Александър Морфов в Народен театър „Иван Вазов“. Продуцира и участва като актьор в редица български телевизионни и филмови продукции.

Орлин Павлов

Орлин Павлов

Актьор

Снимка: PR

Орлин Павлов е роден на 23 април 1979 г. в град София. Родителите му са оперни солисти на Пловдивската опера  – Орлин Павлов-старши е бас, а майка му Тиха Генова е сопран.

На 14-годишна възраст Орлин е приет в експерименталната театрална паралелка на Николай Георгиев и в трупата „4хС”, която гастролира на много български и международни сцени и печели много награди. По-късно е приет в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Сценични синтетични изкуства”. Паралелно със следването работи в Държавен експериментален сатиричен вариететен театър – Габрово като актьор в продължение на две години. През 1998 г. се явява на кастинг за шоу програма в клуб „Опера” в София, където работи заедно с Галя и Миро от „Каризма”, певицата Тони, пианиста Живко Петров, както и с други популярни български имена в музиката.

През 2002 г. Орлин става вокал на група „Каффе” с които печели наградата „Албум на годината” на годишните музикални награди на телевизия ММ, както и трето място на „Златния елен” 2003 г. в град Брашов, Румъния и награда за група на „Мело ТВ мания” през 2004 г.

Пикът на популярността на групата идва с победата ѝ на първия конкурс за българска песен на „Евровизия“ през 2005 г. След четири години с група „Каффе”, през 2006 г. Орлин Павлов започва самостоятелна кариера. Освен като певец той се изявява и като танцьор, киноактьор, телевизионен водещ и жури в множество музикални и риалити формати.

Интервю