Диана Лозанова

Диана Лозанова

Актриса

Диана Лозанова е родена в Пловдив, където завършва Специалното училище за театрални и екранни изкуства.
Работейки в Пловдивската телевизия, завършва и Националната школа за художествени ръководители на самодейни групи със специалност сатирична режисура. През 1987 става част от актьорския състав на Вариететния театър. Оттогава до напускането си през 1994 участва в 19 спектакъла. Изиграва запомнящи се роли в “Бизнес” с реж. Вили Цанков, “SOS” с реж. проф. Атанас Михайлов, “Кланица” с реж. Димитър Стоянов, “Подземният” с реж. Рада Абрашева.
От 1996 живее и работи в Торонто. Завършва Специални ефекти и грим за филми и започва работа във филмовата индустрия. От 2010 г е член на Алианса на Канадските филмови, телевизионни и радио артисти АКТРА и продължава с актьорската си професия.

Мила Кацарова

Мила Кацарова

Актриса

← Към всички лица

Мила Кацарова е родена в Благоевград. Играе в театрите в Търговище, Ловеч и Видин. През 1976 г. става част от екипа на Драматичен театър – Габрово. Във Вариететния театър гастролира за първи път през 1986 г. по покана на Николай Николаев, за постановката “София, само София”. Играе и в Куклен театър – Габрово.

Пиеси

София, само София
Бизнес
Скок в леглото
Не ме докосвай без любов
Соната за г-н Панайот, балет и оркестър
Чими Джими Чами Джоми
Между небето и земята
1001 представления
Мю-мю кабаре

Нелко Коларов

Нелко Коларов

Композитор

Снимка: discogs.com 

Нелко Коларов е роден през 1959 г. във Варна. От 1981 до 1985 г. е член на известната рок група Импулс, с която придобива опит в писането и аранжирането на песни. По същото време следва в Българска Държавна Консерватория в София, където през 1985 завършва магистратура по диригентство. След дипломирането си става диригент на Варненския симфоничен оркестър. Дирижира представления за Варненската Опера. През периода 1989-1991 се съсредоточава основно в композиране на мюзикъли, сред които „Най-чудното чудо”, „Романтици” и „Хей, полтъргайст, кажи” за Вариететния театър в Габрово. 

Песни, композирани от Нелко Коларов, получават награди в различни конкурси и фестивали за популярна музика в България. През 1999 г. той дирижира „Софийски Солисти“ за рок-операта „Нострадамус” на Николо Коцев, която е издадена през 2001. В рок-операта участват също Глен Хюз, Джо Лин Търнър, както и членове на група Юръп. 

Първият му солов албум „Ден на гнева” също е издаден през 2001 г. В него са включени и песни като „Зад граница”, „Виновен съм”, „Усмихвай се” и „Грешни хора”, преди това композирани за мюзикъла „Хей, полтъргайст, кажи”.

Костадинка Шошева

Костадинка (Дина) Шошева

Актриса

Костадинка (Дина) Шошева е българска актриса. През 1984 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Сашо Стоянов. Започва кариерата си в Драматичен театър Търговище. Играе в ЕСВТ – Габрово в периода 1994 – 1996 г., след което продължава в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

През септември 2005 г. излиза от печат стихосбирката й „Лиричен двуглас“ съвместно с Румен Януаров.

Интервю

Теодор Елмазов

Теодор Елмазов

Актьор

Теодор Елмазов е роден на 7.7.1960 г. в град Варна. Завършва през 1987 г. ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на доцент Богдан Сърчаджиев. Работи в ЕСВТ – Габрово до 1993 г., след което и в театрите в Димитровград и Сливен. През 1995 г. започва да играе в Народния театър „Иван Вазов“. От юли 2019 е в трупата на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“. 

Снима се и в игрални филми: All Inclusive (2020), Полицаите от края на града (2018), Летовници (2016), Столичани в повече (2013) ,Седем часа разлика (2011) Английският съсед (2010), реж. Дочо Боджаков, Хъшове (2009) реж. Александър Морфов, А днес накъде? (2007), реж. Рангел Вълчанов.

Една от най-запомнящите се роли на Тео Елмазов в ЕСВТ е на Дългия в “Архангелите не играят флипер” по Дарио Фо, постановка на Андрей Аврамов.

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата
Интервю

Пламен Пеев

Пламен Пеев

Актьор

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Пламен Пеев е роден на 16 май 1958 година в град Хасково. През 1987 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Богдан Сърчаджиев. Работи в куклените театри в Хасково и Благоевград още преди да се дипломира като професионален актьор.

След завършване на образованието си започва работа по покана на режисьора Вили Цанков в ЕСВТ в Габрово, а по-късно и в Драматичния театър “Апостол Карамитев” в Димитровград. Работи един театрален сезон в Драматичния театър в Сливен и през 1993 година по покана на режисьора Александър Морфов започва да играе на сцената на Народния театър “Иван Вазов”. Участва и в телевизионни филми като „Огледалната стая” и „Къщата на думите”.

Къци Вапцаров

Къци Вапцаров

Актьор

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата

Кръстю Георгиев Вапцаров е роден на 25 юли 1963 г. в Русе. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Атанас Илков. Своята телевизионна кариера започва с развлекателното предаване на БНТ „Супершоу Невада“. През 1994 година започва да води шоуто „Риск печели, риск губи“.

През 2008 г. се дипломира като филмов режисьор в НАТФИЗ. Филмът му „Добре дошли на Земята“ е номиниран на 12-ия София Филм Фест, както и на „Послание към човека“ в Санкт Петербург, Русия, Beverly Hills Film Festival в САЩ, „World of Comedy Film Festival“ в Торонто, Канада, „San Luis Obispo Film Festival“, САЩ, а и на фестивала „Philadelphia Independent Film Festival“, където печели първа награда в категорията „Най-добър късометражен филм“.

“Tази ми любов към шоуто ми помогна да отида по разпределение не в куклен театър, а в Сатирично-вариететния театър в Габрово. И там беше едно непрекъснато шоу, млад и амбициозен екип, публиката много ни обичаше и нямаше билети 3 месеца напред. Навремето да уредиш на някой билет за театър си беше голяма услуга.

Спомням си като играехме “Подземният” на Христо Бойчев, беше точно преди да свалят Тодор Живков, и публиката беше като наелектризирана, жадна да чуе нещо по-така и ни аплодираше на почти всяка реплика.“ (източник: rozali.com)

Николай Георгиев

Николай Георгиев

Режисьор, художествен ръководител

Снимка: almaalter.org

Николай Георгиев е роден през 1940 г. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а година по-късно заминава да учи театрална режисура в школата на Йежи Гротовски във Варшава. През 1968 г. създава първия студентски театър-лаборатория в България, но по идеологически причини се налага да прекрати своята дейност. Мести се да живее в Прага, където става главен редактор на телевизия. 

Двадесет години по-късно Георгиев се връща в България и създава Театър-студио 4хС, или Студио за сценични синтетични средства, като театрална паралелка към 22 СОУ „Г. С. Раковски“ в София. 

 Желанието на му е да подготвя артисти, които да могат да боравят с гласа и тялото си и да са достатъчно гъвкави да работят с различни жанрове. Класовете завършват Петя Йосифова-Хънкинс, Иво Димчев, Орлин Павлов, Анна Пападополу, Елена Петрова, Ива Свещарова, Вили Прагер, Ралица Кашова, Стефан Щерев, Йоана Захариева, Антоанета Добрева, Таня Кожухарова и др. През 1994 г. Георгиев въвежда към Пловдивския университет специалността „Сценично синтетично изкуство“, в която продължават своето висше образование голяма част от учениците му в 22 СОУ.

От 1996 до 1999 г. Николай Георгиев е директор на габровския Вариететен театър, а актьорската трупа е съставена от негови възпитаници от 4хС. От януари 1998 г. театърът е със статус “театрална лаборатория”, която извършва “по-перспективна и изследователска работа”. След години на неуспешни преговори с община Габрово за цялостен ремонт на сградата, пострадала през наводнението от 1991 г, през 1999 г. тя е запечатана поради несъстоятелност на материалната база и театърът е закрит.

През 2000 г. по молба на група студенти от Софийския университет и тогавашния ректор проф. Боян Биолчев, Николай Георгиев е поканен да води театъра на Университета. Така се ражда Театър – лаборатория „Алма Алтер” – живият театър, а няколко години по-късно – двугодишната професионална квалификация „Авторски театър”.

Театърът към Софийския университет „Алма Алтер“ и днес не спира активно да работи, има стотици възпитаници и е носител на много престижни награди по света. За приноса му за развитието на столицата през 2019 г. Николай Георгиев е отличен със Значка на София.

Иван Кулеков

Иван Кулеков

Драматург

Снимка: Ани Петрова, bnr.bg

Иван Кулеков е български писател, публицист и общественик. Роден е на 28 април 1951 г. Учи философия и българска филология в Софийския университет. От началото на 80-те години до 1992 г. работи в редакция „Хумор, сатира и забава“ на БНР.

През 1996 г. участва с Христо Бойчев като кандидат-президент в президентските избори с пародийно-комедийна предизборна кампания. От 1999 г. до 2000 г. е сценарист на предаването „Хъшове“, а от 2000 г. до 2019 г. в „Шоуто на Слави“. От ноември 2019 е сценарист в 7/8 ТВ и водещ на предаването „Вечерта на Иван Кулеков“. Автор е на няколко книги, сред които “Остават два живота” и “Без време, без адрес, без ред”.

Кулеков пише сценарии на документални и анимационни филми, сред които „Неделя“ (1980 г.) с режисьор Анри Кулев и Николай Тодоров, който е част от колекцията на Музея за модерно изкуство MoMA в Ню Йорк. 

Сред пиесите, написани от него, са: „Гримьорната“, „Един български виц“, „Живот в кашони“, „Косата няма значение“, „Това е абсурд“, „Цялата свинщина“.

Иван Кулеков е автор на сценария на премиерната постановка на ЕСВТ, създадена специално за габровския театър – “Полет ГБ 19-85”.

Мила Искренова

Мила Искренова

Хореограф

Снимка: theatre.art.bg

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц.

Специализирала съвременен танц в Палука шуле, Дрезден, в Танцовата академия в Кьолн и в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство и в НАТФИЗ, както и в Италия и Гърция.

Работила е с водещите български танцови трупи: балет „Арабеск“, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Автор е на книгите „Радостта на тялото“, „Вкусът на Твоето тяло“, „Анна и Алената глутница“ и на пиесата „Меломимик“.