Skip to content

Пепа Попзлатева

Актриса

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата

Пепа Попзлатева завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на Богдан Сърчаджиев и Пламен Марков. Работи в ЕСВТ – Габрово, където участва във всички спектакли на Вили Цанков. Някои от ролите й са Пола от „Гангстериада”, принцеса Турандот от едноименната пиеса на Карло Гоци, майката от „Приказки” на Йонеско, Анджела от „Архангелите не играят флипер” от Дарио Фо, майката от „Кланица” на Мрожек.

Работи няколко сезона в Драматичен театър – Пловдив, след което излиза на свободна практика, но остава да живее в гр. Пловдив. Някои от ролите, които изиграва в Пловдив, са жената от „Допинг за двама” на Ференц Каринти – реж. Николай Ламбрев; Пепа от „Полковникът птица” на Христо Бойчев – реж. Симеон Димитров, Фрозин от „Любовна досада” на Молиер – реж. Недялко Делчев, Манипулаторът от „ Бунт в неделя”  на Константин Павлов – реж. Волф Бунге, спектакъл на театъра Магдебург, Жената от „ Гара за трима” на Станислав Стратиев, Здравко Попов – реж. Лео Капон.

Пепа Попзлатева пише под псевдонима Петрана Златева. Тя е сред лауреатите на Първия конкурс за поезия на името на Христо Фотев в Бургас. Пиесата й “Немузикален момент” е победител в конкурса за съвременна българска пиеса „Да говорим за границите“.