В края на краищата

Последните пиеси на Вариететния театър са „Искри от нас самите“ (играе се в Шумен поради затвореното Вариете), Шизофренични прояви на нормалност“ (играе се в зала Възраждане), „Г-ца Юлия Стриндберг“, „Страхът живее в нас“. Община Габрово отказва да подкрепи ДЕСВТ, заявява намерение да създаде свой Вариететен театър, което не се осъществява. Театърът е закрит, залата е запечатана и до днес.

сиромашко лято

Играят се „Бекет – кой Бекет?“, „Игра на убийство“, „Гео-Его“, който печели наградата на критиката в Кайро. ДЕСВТ става Театрална лаборатория. Екипът се оплаква от влошаващите се условия в залата още от наводнението през 1991 г. През март залата е запечатана от органите за противопожарна безопасност. Субсидия от Община Габрово е отказана. Театърът продължава да играе в други градове.

на международна сцена

Играят се „Слугините“, „Маргарита и Майстора“, „Готките“, „Прима априлис“, „По-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня“, „Стамболов: часът на моето убийство“. Със спектакъла „Яйцето или Експериментално разминаване с експеримента“ съставът участва на Деветия международен фестивал за експериментален театър в Кайро, Египет. Актьорите имат участия и в Чехия и Италия.

нов директор – нов късмет

Николай Георгиев става директор на театъра и решава да проведе нов конкурс за актьорски състав. Това решение разбунва духовете и конкурсът е бойкотиран от дотогавашните актьори. Оттогава до закриването на театъра съставът на ЕСВТ е от Театър студио 4хС. Последната постановка на стария състав е „Джуджето Дългоноско“. В новия екип се играят „Привличане“ (с Камелия Тодорова), „Ах, това вариете“, „Калигула“, „Късно шоу“, „Козата и седемте вълчета“, „Едно голямо малко шоу“, „Раната Кармен“, „Столовете“ (с Пламена Гетова и Стефан Мавродиев), „Мокър мъж“Нона Йотова), „Слова от амвона“ (със Стефан Попов). За първи път от наводнението през 1991 г. започва частичен ремонт на сцената.

скъпи гости

Режисьорът Бойко Илиев гостува на театъра с три представления – „Обичам жена… си“, „10 години по-късно“,Искаме любов сега“. Н.Атанасова и Едмонд Скот-Лобо гостуват с „Между небето и земята“, а проф.Елена Баева – с „Мю-мю кабаре“. Бенефисът на Манол Цоков „1001 представления“ е излъчен по Ефир 2

бате Николай до безкрай

Николай Николаев се завръща като художествен консултант на театъра. Играят се „Рок закон“, „Соната за г-н Панайот“ и „Чимиджимичамиджоми“

стачка!

Играят се „Глад шоу“, „Вълшебна нощ“, „SOS“, „Не ме докосвай без любов“. Проблемите с наемателя продължават, театърът обявява стачка. Няколко от актьорите и С.Майноловски напускат в знак на протест.

франция си е франция

Сотир Майноловски става директор на театъра. Играят се „Скок в леглото“, „Първият публичен дом в България“, „Муа у тупан“ и „Кланица“. Търкания между театъра и наемателя на заведението, помещаващо се в салона, Димитър Караиванов (Митьо Францията)

потопът

Играят се „Романтици“ и „Хей, полтъргайст, кажи“.
На 6 юли наводнение на р.Янтра става причина за огромни загуби в материалната база на театъра