Skip to content

Стефан А. Щерев

Актьор, режисьор

Стефан А. Щерев е български актьор, продуцент, общественик и активист. Роден е на 10 декември 1974 г. в София. Завършва образованието си в Пловдивския университет, програма „Синтетично Сценично изкуство“, Amsterdam-Maastricht Summer University, International School of Theatre Anthropology, Академията за изкуства в Нови Сад – програма „Body Unlimited“, danceWeb – Wien. В началото на 1990-те години учи в експерименталните класове „4ХС“ в 22 средно училище „Георги С. Раковски“ в София, продължава с Театър Студио 4ХС, където е един от основателите заедно с режисьора Николай Георгиев. 

От началото на 2000 г. е на свободна практика главно извън България. Сътрудничи и работи с Алън Гуд, Ксавие Ле Роа, Нандан Кирко, Томи Янежич, Далия Ачин и много други. Инициатор и съосновател на няколко проекта за развитие на съвременния танц и театър, като: „Антистатик-Фестивал за съвременен танц и пърформанс“, Нощ на театрите. Проектът на Стефан А. Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия) „Нонумент“, печели Националната театрална награда ИКАР 2020 в категорията „Съвременен танц и пърформанс“.

Снимка: PR

От 2009 г. насам Стефан А. Щерев води телевизиони предавания по БНТ и Нова телевизия. От 2018 г. е водещ е на предаването „100% будни“ по БНТ 1 заедно с Мария Андонова.

Интервю