Skip to content

Нелко Коларов

Композитор

Снимка: discogs.com 

Нелко Коларов е роден през 1959 г. във Варна. От 1981 до 1985 г. е член на известната рок група Импулс, с която придобива опит в писането и аранжирането на песни. По същото време следва в Българска Държавна Консерватория в София, където през 1985 завършва магистратура по диригентство. След дипломирането си става диригент на Варненския симфоничен оркестър. Дирижира представления за Варненската Опера. През периода 1989-1991 се съсредоточава основно в композиране на мюзикъли, сред които „Най-чудното чудо”, „Романтици” и „Хей, полтъргайст, кажи” за Вариететния театър в Габрово. 

Песни, композирани от Нелко Коларов, получават награди в различни конкурси и фестивали за популярна музика в България. През 1999 г. той дирижира „Софийски Солисти“ за рок-операта „Нострадамус” на Николо Коцев, която е издадена през 2001. В рок-операта участват също Глен Хюз, Джо Лин Търнър, както и членове на група Юръп. 

Първият му солов албум „Ден на гнева” също е издаден през 2001 г. В него са включени и песни като „Зад граница”, „Виновен съм”, „Усмихвай се” и „Грешни хора”, преди това композирани за мюзикъла „Хей, полтъргайст, кажи”.