Skip to content

Къци Вапцаров

Актьор

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата

Кръстю Георгиев Вапцаров е роден на 25 юли 1963 г. в Русе. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Атанас Илков. Своята телевизионна кариера започва с развлекателното предаване на БНТ „Супершоу Невада“. През 1994 година започва да води шоуто „Риск печели, риск губи“.

През 2008 г. се дипломира като филмов режисьор в НАТФИЗ. Филмът му „Добре дошли на Земята“ е номиниран на 12-ия София Филм Фест, както и на „Послание към човека“ в Санкт Петербург, Русия, Beverly Hills Film Festival в САЩ, „World of Comedy Film Festival“ в Торонто, Канада, „San Luis Obispo Film Festival“, САЩ, а и на фестивала „Philadelphia Independent Film Festival“, където печели първа награда в категорията „Най-добър късометражен филм“.

“Tази ми любов към шоуто ми помогна да отида по разпределение не в куклен театър, а в Сатирично-вариететния театър в Габрово. И там беше едно непрекъснато шоу, млад и амбициозен екип, публиката много ни обичаше и нямаше билети 3 месеца напред. Навремето да уредиш на някой билет за театър си беше голяма услуга.

Спомням си като играехме “Подземният” на Христо Бойчев, беше точно преди да свалят Тодор Живков, и публиката беше като наелектризирана, жадна да чуе нещо по-така и ни аплодираше на почти всяка реплика.“ (източник: rozali.com)