Skip to content

Ива Свещарова

Актриса

Снимка: Деница Русева

Ива Свещарова е пърформанс артист от София. Завършва експерименталното Театър студио 4хС и специалност Синтетични сценични изкуства в Пловдивския университет. Получава магистърска степен в специалност Хореография и пърформанс в Германия.

От 2002 до 2006 г. играе в Acto – Instituto de Arte Dramáticа в Португалия. През 2007 г. се присъединява към базирания в София Brain store project, в рамките на който работи съвместно с Вили Прагер. Работила е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Филипе Перейра, Хелена Бото, Галина Борисова, Ани Васева и др.

Ива Свещарова е автор на представленията “Perfectly Pink” ( Номинация за Икар за съвременен танц и пърформанс, 2019), “a (e) ffect”, “Doing that thing again”, “Mirror Phase”, “Kafka’s Metamorphosis” (продукция на Acto – Instituto de Arte Dramatica).

Ива е съосновател на Nomad Dance Academy – Balkan Network for Contemporary Dance, и на фестивала за съвременен танц и пърформанс Антистатик в София. Сътрудничи си с артистите Вили Прагер и Роза Берман (Германия).