Skip to content

Иван Кулеков

Драматург

Снимка: Ани Петрова, bnr.bg

Иван Кулеков е български писател, публицист и общественик. Роден е на 28 април 1951 г. Учи философия и българска филология в Софийския университет. От началото на 80-те години до 1992 г. работи в редакция „Хумор, сатира и забава“ на БНР.

През 1996 г. участва с Христо Бойчев като кандидат-президент в президентските избори с пародийно-комедийна предизборна кампания. От 1999 г. до 2000 г. е сценарист на предаването „Хъшове“, а от 2000 г. до 2019 г. в „Шоуто на Слави“. От ноември 2019 е сценарист в 7/8 ТВ и водещ на предаването „Вечерта на Иван Кулеков“. Автор е на няколко книги, сред които “Остават два живота” и “Без време, без адрес, без ред”.

Кулеков пише сценарии на документални и анимационни филми, сред които „Неделя“ (1980 г.) с режисьор Анри Кулев и Николай Тодоров, който е част от колекцията на Музея за модерно изкуство MoMA в Ню Йорк. 

Сред пиесите, написани от него, са: „Гримьорната“, „Един български виц“, „Живот в кашони“, „Косата няма значение“, „Това е абсурд“, „Цялата свинщина“.

Иван Кулеков е автор на сценария на премиерната постановка на ЕСВТ, създадена специално за габровския театър – “Полет ГБ 19-85”.