Skip to content

Боряна Сечaнова

Хореограф

Снимка: arabesque.bg

Боряна Сечанова е българска балерина и хореограф. Тя завършва Националното училище по танцово изкуство в гр. София през 1981 г. и е приета в състава на балетната трупа на Софийската опера и балет. След това продължава своето образование в Москва при проф. Олга Тарасова – през 1990 г. се дипломира със специалност Балетна режисура в ГИТИЗ. От 1991 г. работи като хореограф, а от 2000 г. е директор на балет “Арабеск”.

Боряна е автор и хореограф на над 40 балетни и театрални спектакъла на сцената на Национална опера и балет – гр. София, балет “Арабеск”, Народен театър “Иван Вазов”, Държавна опера – гр. Стара Загора, Държавна опера – гр. Варна, Държавна опера – гр. Русе, театър “Пантданс” и др. През лятото на 2006 г. е избрана за член на журито на Международния балетен конкурс, гр. Варна.

Боряна Сечанова е носител на множество награди, сред които първа награда за съвременна хореография на Международния балетен конкурс в гр. Варна и наградата на Софийската община за най-добър спектакъл – за спектакъла “Фауст” през 2003 г. Заедно с Цветанка Петкова-Стойнова получават наградата “Кристална лира” за творчески екип за спектакъла “Carmina Burana” през 2006 г.