Skip to content

Сотир Майноловски

Актьор, Директор на ЕСВТ (1992 – 1993 г.)

Снимка: от “Най-добрият човек, когото познавам!”(1973)

Сотир Майноловски е роден на 31 октомври 1930 г. във Варна. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1958 г. Като актьор се изявява в Драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич, в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, в Театър 199 и в Нов драматичен театър „Сълза и смях“. Директор е на ЕСВТ – Габрово от 1992 до 1993 г., след което на Пазарджишкия драматичен театър и на Младежкия театър в София. 

С. Майноловски е основател на фондация „Авансцена“ (1994) и по-късно неин вицепрезидент. Бил е вицепрезидент на българския център към Международния институт за театър на средиземноморските страни, както и артистичен директор на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. 

Играл е в над 30 български телевизионни и игрални филми, сред които „Закъсняло пълнолуние“,“Най-добрият човек, когото познавам!“, „Понеделник сутрин“, „Вик за помощ“, „Мъже в командировка“, „Цар и генерал“, „Зарево над Драва“, и др. Удостоен с почетна посмъртна грамота за принос в развитието на българската култура от община Каварна (март 2008). Носител е на множество театрални и филмови отличия.

Брошура на ЕСВТ, 1992г