Skip to content

Нона Йотова

Актриса

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата

Нона Йотова е българска актриса и музикална изпълнителка. Родена е на 25 октомври 1966 г. Баща ѝ е писателят Кръстьо Кръстев, баба ѝ е народна певица, а двамата братя на майка ѝ са тромпетист и перкусионист. През 1991 г. завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Елка Михайлова. 

Заедно с режисьора Николай Георгиев основава Първия български женски театър. Дебютната ѝ роля в него е на Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка. Благодарение на тази роля през 1992 г. Йотова получава покана от Театър „Българска армия“. Тя играе и в театър „Възраждане“, в Свободен театър и в Театър 199. Участва във филмите: „La Donna E Mobile“ на Нидал Алгафари и „Емигранти“ на Ивайло Христов.

Нона Йотова композира и изпълнява авторска музика. Издава пет албума: „Омана“ (1993), изцяло акустичните „Нона“ (1997), „Не завиждам“ (2001), „Terra Incognita“ (2003) и „Преоткриване“ (2004).

Дебюта си като актриса в ЕСВТ Нона прави през 1986 г. в пиесите “Снежанка и седемте актьора” и Червени рози”. Десет години по-късно тя се завръща в театъра с шоуто “Мокър Мъж” и с ролята на Сирано в “Грозният, красивият, обожаваната” на режисьора Николай Георгиев.