Skip to content

Николай Ишков

Актьор

Снимка: личен архив

Николай Ишков е роден на 27 февруари 1962 г. в гр. Варна. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1987 г. в класа на доц. Богдан Сърчаджиев със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“. Между 1987 и 1989 г. е актьор във Вариететния театър в Габрово и работи с режисьора Вили Цанков. 

От 1990 г. е продуцент, лицензиран към Националния филмов център. През 1992 г. продуцира два филма в Колумбия: „Макондо или дървото на живота“ – посветен на живота и творчеството на писателя Габриел Гарсия Маркес„ и Произхода“ – филм за проблемите на индианското население. През 1993 г. съвместно с партньори от Испания, Колумбия и Великобритания заснема филм за световноизвестния художник и скулптор Фернандо Ботеро.

Същата година става учредител и председател на Фондация „Авансцена“, която поставя началото на създаване на световен театрален портфейл от нови произведения с цел репертоарното и художествено подпомагане на българските театрални трупи.

През 1993 г. продуцира, като първи български независим продуцент, спектакъла „Дон Кихот“, с режисьор Александър Морфов в Народен театър „Иван Вазов“. Продуцира и участва като актьор в редица български телевизионни и филмови продукции.