Skip to content

Маргарита Градечлиева

Хореограф

Снимка: сп. Театър

Маргарита Градечлиева е балерина, хореограф и педагог. Родена е на 24 май 1941 г. През 1959 г. завършва Държавно балетно училище в София в  класа  на Нина Кираджиева. През 1972-1976 г. изучава техниката на модерния танц – Марта Греъм в  Интернационалната академия в гр. Кьолн – Германия. През 1980 г. специализира в „Контемпорари денс тръс”- Академия за съвременен танц в Лондон-Англия.

През 1984 г. е стипендиант по хореография при Морис Бежар- „Балет на ХХ век” в Брюксел- Белгия.

Като балерина танцува солови партии в балетните трупи на Варненска опера, Софийска опера, Плевенска опера и в театрите на гр. Улм и Аугсбург- Германия.

Като педагог на модерен танц работи от 1976г. до днес в Държавното танцово училище в София.

През 1979 – 1985 създава и ръководи експериментално студио „ЕК” за модерен танц. Автор-хореограф е на балетни спектакли в  студио „ ЕК”, балет „Арабеск”, в оперни спектакли-София, Варна, Пловдив, в мюзикъли и редица театрални постановки.

В периода 1989-1991 Маргарита Градечлиева работи в ЕСВТ – Габрово, където създава хореографии за пиеси като “Принцеса Турандот”, “Най-чудното чудо”, “Романтици” и др. От 1991-1997 е педагог и хореограф в „ Академия филармоника” Месина- Италия. Автор е на публикации в периодичен печат за танц и за известни  балетни личности, като Марта Греъм, Морис Бежар, Ален Бернар. 

Маргарита Градечлиева е носител на национални и международни награди за хореография. През 2011 г. българският президент я награждава с орден “Св. св. Кирил и Методий” втора степен за значимия й принос за развитието на българската култура и българското танцово изкуство.