Skip to content

Камелия Тодорова

Певица, актриса

Снимка: Jazz FM

Камелия Тодорова е един от най-добре познатите български джаз изпълнители. Тя израства сред голяма колекция от музикални записи, в семейство, в което музиката е задължителна част от живота. Камелия започва да пее публично по време на първите си изяви на сцена като актриса с експерименталната театрална трупа 4+4 на режисьора Николай Георгиев. През 1976 г. започва да учи пеене в Националната Музикална Академия в София, където среща бъдещите си ментори и колеги. Скоро след това започва да работи с някои от най-известните български джаз музиканти. Записва поредица от изключително успешни пиеси с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян. Следват множество изпълнения на фестивали, които ѝ носят и международно признание. 

Ключов момент в кариерата на Камелия Тодорова е участието ѝ на фестивала Златният Орфей през 1980 г., където тя печели Голямата награда за изпълнител, както и Специалната награда на критиката. През 1981 г. играе главната роля в Търновската царица, считан днес за класика на българското кино.

През 1983 г. емигрира в Германия, създава семейство и подписва договор с Virgin Records Germany като Кеми Тодоров и издава два сингъла – Bursting at the Seams (1985), продуциран от Роджър Тейлър от Queen, и нейната версия на класическото парче на Арета Франклин Chain of Fools (1986).

Връщайки се в България през 90-те години, Камелия отново поема концертната си дейност в родината си: издава няколко студийни албума и участва в разнородни проекти, както в поп музиката, така и в джаза.