Мила Искренова

Мила Искренова

Хореограф

Снимка: theatre.art.bg

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц.

Специализирала съвременен танц в Палука шуле, Дрезден, в Танцовата академия в Кьолн и в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство и в НАТФИЗ, както и в Италия и Гърция.

Работила е с водещите български танцови трупи: балет „Арабеск“, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Автор е на книгите „Радостта на тялото“, „Вкусът на Твоето тяло“, „Анна и Алената глутница“ и на пиесата „Меломимик“.

Боряна Сечaнова

Боряна Сечaнова

Хореограф

Снимка: arabesque.bg

Боряна Сечанова е българска балерина и хореограф. Тя завършва Националното училище по танцово изкуство в гр. София през 1981 г. и е приета в състава на балетната трупа на Софийската опера и балет. След това продължава своето образование в Москва при проф. Олга Тарасова – през 1990 г. се дипломира със специалност Балетна режисура в ГИТИЗ. От 1991 г. работи като хореограф, а от 2000 г. е директор на балет “Арабеск”.

Боряна е автор и хореограф на над 40 балетни и театрални спектакъла на сцената на Национална опера и балет – гр. София, балет “Арабеск”, Народен театър “Иван Вазов”, Държавна опера – гр. Стара Загора, Държавна опера – гр. Варна, Държавна опера – гр. Русе, театър “Пантданс” и др. През лятото на 2006 г. е избрана за член на журито на Международния балетен конкурс, гр. Варна.

Боряна Сечанова е носител на множество награди, сред които първа награда за съвременна хореография на Международния балетен конкурс в гр. Варна и наградата на Софийската община за най-добър спектакъл – за спектакъла “Фауст” през 2003 г. Заедно с Цветанка Петкова-Стойнова получават наградата “Кристална лира” за творчески екип за спектакъла “Carmina Burana” през 2006 г.

Ерол Александър

Ерол Александър

Артист-балетист, хореограф, режисьор

Снимка: архив Музей на хумора и сатирата

Ерол Александър е танцьор и хореограф, който работи в различни театри и свободни групи в Берлин, Магдебург, Виена и Люксембург. Бил е хореограф в държавното балетно училище в Берлин и Европейската театрална компания Caen, Франция. Ерол  води отворени класове в Мексико, Испания, Португалия), Белгия, Франция и България.

В габровския Вариететен театър Ерол участва като балетист през 1987 г., а по-късно се включва и като хореограф в екипа на Николай Георгиев.

Маргарита Градечлиева

Маргарита Градечлиева

Хореограф

Снимка: сп. Театър

Маргарита Градечлиева е балерина, хореограф и педагог. Родена е на 24 май 1941 г. През 1959 г. завършва Държавно балетно училище в София в  класа  на Нина Кираджиева. През 1972-1976 г. изучава техниката на модерния танц – Марта Греъм в  Интернационалната академия в гр. Кьолн – Германия. През 1980 г. специализира в „Контемпорари денс тръс”- Академия за съвременен танц в Лондон-Англия.

През 1984 г. е стипендиант по хореография при Морис Бежар- „Балет на ХХ век” в Брюксел- Белгия.

Като балерина танцува солови партии в балетните трупи на Варненска опера, Софийска опера, Плевенска опера и в театрите на гр. Улм и Аугсбург- Германия.

Като педагог на модерен танц работи от 1976г. до днес в Държавното танцово училище в София.

През 1979 – 1985 създава и ръководи експериментално студио „ЕК” за модерен танц. Автор-хореограф е на балетни спектакли в  студио „ ЕК”, балет „Арабеск”, в оперни спектакли-София, Варна, Пловдив, в мюзикъли и редица театрални постановки.

В периода 1989-1991 Маргарита Градечлиева работи в ЕСВТ – Габрово, където създава хореографии за пиеси като “Принцеса Турандот”, “Най-чудното чудо”, “Романтици” и др. От 1991-1997 е педагог и хореограф в „ Академия филармоника” Месина- Италия. Автор е на публикации в периодичен печат за танц и за известни  балетни личности, като Марта Греъм, Морис Бежар, Ален Бернар. 

Маргарита Градечлиева е носител на национални и международни награди за хореография. През 2011 г. българският президент я награждава с орден “Св. св. Кирил и Методий” втора степен за значимия й принос за развитието на българската култура и българското танцово изкуство.