Нелко Коларов

Нелко Коларов

Композитор

Снимка: discogs.com 

Нелко Коларов е роден през 1959 г. във Варна. От 1981 до 1985 г. е член на известната рок група Импулс, с която придобива опит в писането и аранжирането на песни. По същото време следва в Българска Държавна Консерватория в София, където през 1985 завършва магистратура по диригентство. След дипломирането си става диригент на Варненския симфоничен оркестър. Дирижира представления за Варненската Опера. През периода 1989-1991 се съсредоточава основно в композиране на мюзикъли, сред които „Най-чудното чудо”, „Романтици” и „Хей, полтъргайст, кажи” за Вариететния театър в Габрово. 

Песни, композирани от Нелко Коларов, получават награди в различни конкурси и фестивали за популярна музика в България. През 1999 г. той дирижира „Софийски Солисти“ за рок-операта „Нострадамус” на Николо Коцев, която е издадена през 2001. В рок-операта участват също Глен Хюз, Джо Лин Търнър, както и членове на група Юръп. 

Първият му солов албум „Ден на гнева” също е издаден през 2001 г. В него са включени и песни като „Зад граница”, „Виновен съм”, „Усмихвай се” и „Грешни хора”, преди това композирани за мюзикъла „Хей, полтъргайст, кажи”.

Камелия Тодорова

Камелия Тодорова

Певица, актриса

Снимка: Jazz FM

Камелия Тодорова е един от най-добре познатите български джаз изпълнители. Тя израства сред голяма колекция от музикални записи, в семейство, в което музиката е задължителна част от живота. Камелия започва да пее публично по време на първите си изяви на сцена като актриса с експерименталната театрална трупа 4+4 на режисьора Николай Георгиев. През 1976 г. започва да учи пеене в Националната Музикална Академия в София, където среща бъдещите си ментори и колеги. Скоро след това започва да работи с някои от най-известните български джаз музиканти. Записва поредица от изключително успешни пиеси с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян. Следват множество изпълнения на фестивали, които ѝ носят и международно признание. 

Ключов момент в кариерата на Камелия Тодорова е участието ѝ на фестивала Златният Орфей през 1980 г., където тя печели Голямата награда за изпълнител, както и Специалната награда на критиката. През 1981 г. играе главната роля в Търновската царица, считан днес за класика на българското кино.

През 1983 г. емигрира в Германия, създава семейство и подписва договор с Virgin Records Germany като Кеми Тодоров и издава два сингъла – Bursting at the Seams (1985), продуциран от Роджър Тейлър от Queen, и нейната версия на класическото парче на Арета Франклин Chain of Fools (1986).

Връщайки се в България през 90-те години, Камелия отново поема концертната си дейност в родината си: издава няколко студийни албума и участва в разнородни проекти, както в поп музиката, така и в джаза. 

ВГ Трик

Вокална група Трик

Музика

Снимка: PR

Вокално трио Трик е създадено през 1982 г. в София от известния импресарио Стефан Широков. От 1985 г триото е в състав Румяна Георгиева, Снежана Петкова и Етиен Леви. Всички членове на групата са възпитаници на Естрадния отдел при БДК (Румяна Георгиева завършва и ВМПИ – Пловдив).

През 1985 г. ВГ Трик участват на международния конкурс на радио- и телевизионните компании в Европа, който се провежда в Кнок, Белгия и представената 20-минутна шоу програма е отличена с трета награда. 

ВГ Трик участват в записа на музиката и сценичното осъществяване на първите постановки на Експерименталния сатиричен вариететен театър в Габрово – мюзикълите “Полет ГБ-19-85”, “София, само София” и “Генерална репетиция“ с автор на музиката Найден Андреев.

Групата се представя с рецитали на конкурса “Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора”, телевизионния конкурс “Мелодия на годината” и фестивала “Златният Орфей”. Песента “Шесто чувство” (м.Найден Андреев) е обявена за “Мелодия на годината” в едноименния телевизионен конкурс през 1986. Сред популярните им песни са “В такава нощ” (м.Кристиян Бояджиев), “Дискотека” (м.Александър Савелиев), “Чуй ме” (м.Найден Андреев). 

Найден Андреев

Найден Андреев

Композитор

Снимка: 24 часа

Композиторът Найден Андреев е роден в София на 2 юни 1945 г. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. От 1972 г. е отговорен редактор на редакция „Забавна музика“ в БНТ. Член е на Съюза на българските композитори. Като композитор е писал песни за Лили Иванова, група „Трик“, Васил Найденов, Михаил Белчев, Маргарита Хранова, Андрей Миронов.

20 години от творческия живот на Найден Андреев – от 1972 до 1992 г. – преминават в БНТ като отговорен и заместник-главен редактор на редакция „Забавна музика“. През 1996 – 1997 г. е изпълнителен директор на телевизията. 

През 1986 г. става музикален директор на ЕСВТ – Габрово. След 1997 г. е композитор на свободна практика. Става и член на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 г.

Последните му изяви са свързани с БНР. От 11 юли 2011 г. до 27 юли 2013 г. е автор и водещ на популярното предаване по програма „Христо Ботев“ – „Маестро, музика“, в което кани известни наши певци и композитори от областта на забавната музика.

Манол Цоков

Манол Цоков

Композитор (1994 – 1996 г.)

Маестро Манол Петров Цоков е известен пианист и джаз музикант, диригент, ръководител на оркестър „Габрово“.

Манол Цоков е роден на 5 януари 1940 г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия и Държавната консерватория в София.

Създател е на първия следвоенен джаз клуб в България  през 1965 г. Неговата биг бенд формация става организатор на национална джаз среща в Габрово през 1979 г., която през 1982 г. се преобразува в ежегоден Диксиленд парад с международно участие по време на габровските весели празници.

Неговият оркестър „Габрово“ печели много отличия от концерти у нас и в САЩ, Франция, Германия, Австрия, Холандия, Чехия и други. Автор на много оригинални композиции и аранжименти за джаз оркестри и театрални постановки. Композира за множество пиеси на ЕСВТ – Габрово.

Маестро Цоков е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово на 16 май 2002 г. заради дългогодишната му творческа дейност и значителен принос в утвърждаването на музикалната култура на Габрово.